Gamle stuen med hønsehuset.

Helt nede i Skaardalen ved Mingevannet på grensen mot Tune ligger småbruket Åleskjær.

 • Åleskjær

  Bryggerhuset med saga og Sotåsen i bakgrunn.

 • Åleskjær

  Lagården med gamlestua og Mingevannet i bakgrunn

Åleskjær ble skilt ut som eget bruk fra gården Søndre Skår i Skiptvet i 1864 med Svein Hansen som eier, også i 1886. Da ser det ut som Anders Olsen født i 1824 og hans kone Anne H. Helgesdatter født i 1828 flyttet dit fra Nedre Lunde (Lundeberget) i Varteig og på denne tiden ser det ut som om bruket Åleskjær blir delt i to. Dette var foreldrene til  Arnt Andersen Åleskjær  som ble gift med Karoline Jensen, som var datter til  Jens Fredriksen Skår på gården Nordre Skår i Skiptvet, og søster til min bestefar Johannes Jensen Skår. I ca 1903 virker det som at Arnt og Karoline kjøper Svartedal i Skiptvet.

Anna Emilie og Johannes Marensius Jensen Skår

Min bestefar Johannes som var gift med Anna Emilie Eriksdatter bodde det første på Nordre Skår. Her ble barna Einar, Marie Sofie, Andrine, Josef og Jenny Agnes født. I 1912 kjøpte Johannes, Åleskjær, en del av sin søster Karoline som da var blitt enke og en del av Johannes Ellingsens bo til samme pris. Her på Åleskjær ble de andre barna Peder, Karl, Ruth, Martha og Asbjørn født.

 

Barna på Åleskjær.
Foran fra venstre: Andrine, Marie, Jenny, Ruth og Martha.
Bak fra venstre: Einar, Josef, Peder, Karl og Asbjørn.

Den første tiden etter flyttinga ble nok en travel tid for bestefar  Johannes og bestemor Anna. Johannes var ved siden av å drive gården,  tømmerfløter om sommeren .og om vinteren hjalp han sin far Jens og bygde båter på Skår, så dagene kunne bli lange. Det ble bare Johannes som skulle føre båtbyggingen videre. I 1915 ble det bygget nytt fjøs og lagård  med båtbyggeri,og ettervert ble båtbygging av lensebåter et levebrød for familien ved siden av gårdsdriften, Ettervert som barna vokste opp og fikk seg familier så ble Åleskjær et fint samlingspunkt  for fam. Skår og Åleskjær. Og sammen med bestefar og bestemor og alles tante Martha (tanne Marta) ble det mye moro på Åleskjær for oss barnebarna.

 • Tantene Ruth og Martha.

 • Onkel Johannes Pettersen og Blakken.

 • Rolf Kristian på høylasset.

 • Johannes og reven.

 • Rolf Kristian og Oddvar.

 • Johannes og Annar.

 • Bestefar, Rolf Kristian og Oddvar

 • Erik og Bjarne

 • Kornet skal i hus

 • Kjøring av bord

 • Dette er et feriebarn som var på Åleskjær Gudrun Tunkel fra Tsjekkoslovakia,og en av kattene på Åleskjær

 • Bestemor og Hermod

 • Rolf Kristian ute på en rotur

For det om stuen var liten og trangt om plassen på Åleskjær var det hjerterom og vi lar vår alles tante Martha fortelle:

Når det var husmøter ryddet dem stua og lagde krakker. En gang de hadde møte med utlodning for Samemisjonen var det samlet 100 mennesker i stua.Noen kjørevei var det ikke til gården, det var bare gangvei,for øvrig var det å bruke elva,båt om sommeren,isen om vinteren.Åleskjær ligger egentlig i Skipvet kommune men barna fikk dispensasjon til å gå på skole i Minge, dit var det tre kvartes gange.Men da de skulle stå til konfirmasjon måtte de lese for presten i Skiptvet.2 1/2 timebrukte de hver vei. Startet klokka 7 om morgen og var hjemme klokka 16 på ettermiddagen.

 

Vi lar også tante Martha fortelle hvordan hun opplevde Juleaften når hun var barn hjemme på Åleskjær

 Det var veldig travelt før jul. Det var storrengjøring, slakting og baking. Det ble bakt 8-12 brød i langovn og extrabakst med vetekake. Og ekstra var det stas med julekake, som ble bakt på 2-3 kg. ellers var det småkaker som smulteringer, sandkaker og småboller. På juleaften fikk dyrene noe ekstra. satte opp julenek, og alle badet. Og så kom stunden at alle gikk inn i stuen , der sto juletret pyntet og vi satte oss til bors og spiste middag med ribbe og surkål. Far leste julevangeliet og vi kjente hvordan julefreden senket seg.Og det var med glede vi gikk rundt juletret og sang våre kjære julesanger.Og da vi hadde lakt oss om kvelden så vi ut av vinduet det var som regel  stjerneklart, måneskinn og hvit snø over vannet og i skogen, DET VAR JUL.

Julegaver fikk vi ikke.  Men jeg husker jeg var på julefest som søndagskolen hadde, Da jeg var 5 år fikk jeg en liten bøtte og som 6 åring fikk jeg en liten sau med ull og tynne ben. Vi var ikke vant til å få så mye, og da var det stas å få disse gavene. Jeg tror jeg gledet meg mer over å få disse gavne, en barn i dag gjør for den store haugen med pakker de får.

Kommentarer

20.04.2014 23:17

Målfrid N

Nei, nå skrev jeg feil Gudrun(a) Tunkel. Du husker henne, vel?

22.04.2014 00:15

Oddvar Pinås

Ja jeg husker henne Målfrid. Jeg takker deg for opplysningen

20.04.2014 23:14

Målfrid Navestad

Hei! Kort kommentar: På bildet: "Et barnebarn og en av kattene osv.. Dette en nok ikke et barnebarn, men feriebarn fra Tsjekkoslovakia, Gudrun Yunkel