PÅ DISSE SIDENE KOMMER JEG TIL Å VIE SLEKT OG HISTORIE OM PINÅS.

PINÅS. Bilde er tatt omkring 1970

Litt nordenfor Stenbekk Misjonssenter ligger en gård som heter Pinås. Den var husmannsplass under Holleby Gods, som eides av fam. Lindemann

 

Den gang måtte eieren gjøre visse dagsverk på godset for å få beholde plassen.

 

I året 1840 ble gården overtatt av Jens Magnussen født 1806 gift med Helene Jensdatter født 1812.

 

 

 

 

 

Litt slekthistorie og aner om våre forfedre.

Jens Magnussen Pinås side.

Hans foreldre var Magnus Halvorsen født 27 jul 1766 på Rød, Tune død 25 jan 1821 på Holen   i Tune. Han var gift med Kari Andersdatter  Bjørnlandødegård født 29 des 1771 død 25 jan 1842. Foreldre til Magnus var Halvord Andersen født 1721 død 5 nov 1811 på Rød i Tune. han var gift med  Pernille  Andresen født 1721 død 1811.

På Helene Jensdatter Aspetangen side

Hennes foreldere var Jens Svendsen Aspetangen født 1766 på Ertneshytta i Svinndal død 1851. Han var gift med Ragnhild Torstensdatter født 1769 på lille Kirkerødplass i Svinndal død 1852. Begge døde som fattiglemmer i Tune.Foreldere til Jens var Sven Olsen født 1730, død 1814. Han var gift i 1758 med Ingeborg Rasmussdatter født 1734, død 1804.

 

 

 

17. nov, 2015

Slekten Pinås

Fra Jens Magnusen Pinås og Helene Jensdatter

Jens  og Helene fikk tilsamen 11 barn men det ble 9 mann i søskenflokken Johan Petter som skulle bli på Pinås og overta gården.

PINÅS. Bilde er fra 1920 åra og kan være litt uklart.

Mine oldeforeldre Karen og Johan Petter Pinås

Johan Petter og Karen Pinås med barna Helga og Kristian

Nedskrevet av min mor Jenny Agnes Pinås

 

Karen og Petter Pinås bodde sammen med Petters foreldre i den stua som står nord på fjellet. Karsten bodde også hjemme, så det ble mange i den vesle stua. Så lita var den nok ikke heller. De hadde stor stue med 2 senger. Ett kammers med seng og en sengebenk til å slå ut, så det ble da plass. Kjøkkenet var stort med grue og skorstein hvor man kokte mat og stekte flattbrød på lakke eller ”Hella” som dem sa. Det var ei stor jernplate tykk og cirka 60 centimeter i diameter som de la på et brannjern og fyrte under. Her sto også ”skola” som de hengte gryta på når de kokte suppe, grøt og annen mat.

Feleovn

En ovn med 2 kokehuller på, som man kaldte for ”feleovn” sto på den ene sida av skorsteinen. I kjøkkenet var det et vindu som vendte mot syd. Her sto det store kjøkkenbordet, en brun krakk og 2 kjøkkenstoler. Bordet var hvitskurt og i det ene vinduet sto det lubne blomster og for vinduet hand det blårutete gardiner. oppbevarte mat og servise, og litt bortenfor på den østre veggen sto ”kjørrelbenken”. Da de kjøpte separator fikk den også plass på benken.

 

                                        

 

 

 

I kroken mellom vinduet og den andre veggen ”øst” sto et stort hjørneskap hvor man I stua var det 2 vinduer som vendte mot vest, altså på vestveggen og under vinduene en benk som dem kalte for blomsterbenken for Karen hadde så mange fine planter der. Det var store myrtel, oktoberrose gul, og andre planter. I vinduene som det hand hvite gardiner for, sto pelarganium, tåretre og silbonuskatt.

 

 

Ved veggen mot nord sto 2 senger med vevde tepper over. Den ene var ”omhengseng” med lyseblått småblomstret trekk for. I hjørnet mellom vinduene og sørveggen sto et skattoll. Ved sydveggen sto stuebordet med lem til å slå ut, og 4 stoler.

 

 

I kammeret var det en seng og en sofabenk til å slå ut som et lite bord, Her var vinduet mot nord og senga sto på østveggen, sofabenken og en komode mot veggen inntil stua. Bordet sto ved vinduet.

 

 

 

 

Pinås omkring 1960

På Pinås hadde de den gang 3 kuer, 2 griser noen høner og muligens en hest ”Bruna”.

Karen hadde nok å gjøre, men ho var et fermt kvinnfolk som det gikk unna for. Helene døde da Kristian var vel et år og Jens døde noen dager før Helga ble født. Ho kom til verden dagen før hans begravelse på ”Kransedagen”, som den ble kaldt.  Nå måtte dem dekke langbord i kjøkkenet på Pinås til gjestene som fulgte i likferd, men det gikk bra. Den store suppegryta hang i ”skola”. Kokka som hette <johanne Møskedalen sto og øste opp og serveringsdamene bar rundt. Sukkerbrød og krem til dessert manglet heller ikke. Det var den 20 januar 1888

 

Det ble stiftet Kinamisjonsforening og stiftelsesmøtet ble holdt på Pinås den 14 november 1898, Karen Pinås står innskrevet som det 1st medlem. Johan Bjørnstad ble den første formann og Johan Petter Pinås ble den første kasserer. Han var kasserer i 12 år, da ble Herman Pinås kasserer i de neste 30 år.

Karen og Petter fikk 3 barn.

Kristian som var født 29 jan 1886,

Helga som var født 19 jan 1888

Jens som var født 30 jan 1892 men døde 3 uker gammel.

Pinås historie forsetter på side 2

 

 

                                            

.