Trivelig barndom.

Kristian og Helga vokste opp og trivdes på Pinås. Søskenbarn med tanter og onkler kom på besøk. Leken mellom barna gikk, mens de voksene satt  og snakket sammen over en kopp kaffe.

 

 

 

Kristian som konfirmant

Tiden gikk og snart var Kristian kofirmant og to år senere var det Helga som sto til konfirmasjon.

 

 

 Kristian Pinås og famile.

 Kristian var født 29. januar 1886, død 25. desember 1962

 Anna var født 28. september 1887, død 18, mai 1959

 Gift i Tune 12. oktober 1908

 Kristian reiste hjemmefra som ganske ung og tok seg plass som tjenestegutt på en gård som hette Storetorp.

 Her var det også en tjenestejente som hette Anna Dingtorp og var fra Degernes. Her oppe gikk også vekkelsen i de tider, og mange unge kom med. Deriblandt var og så både Kristian og Anna. Kristian hadde en god venn her oppe som het Sevrin Mellegård, og nå ble det også musikkforening der.Kristian ble leder. Han spilte fiolin, Sevrin gitar, Anna harpeleik, og mange flere var også med.

 Om en tid hadde Kristian med seg en jente, da han kom hjem på besøk til Pinås. Kan dere tenke dere hvem det var? Jo visst, det var Anna. Ho hadde litt etter litt smøget seg inn i hans unge hjerte, og fikk nå beholde den plassen.

 

Tune kirke
bilde tatt i 1900
Det var her Kristian og Helga ble konfirmert

Anna og Kristian

Anna og Kristian som nygifte

Kristian reiste nå hjem og tok seg arbeid på Borregård. Om et års tid giftet han seg med sin Anna og bosatte seg på Lande, hvor han og Anna fikk i stand en musikkforening, som fortsetter også i dag.

 Brylluppet ble feiret på Pinås den 12 oktober 1908 med fest og glede. Dora Bjørnland var også til stede der, og serverte god mat, kaffe og fint dessertbord hadde de også.

 Så sa Kristian farvel til Pinås og flyttet med sin Anna til Lande.

 Sommeren etter, den 16. juni fikk de ei lita tulle som ble kaldt Martha Kristine. Det ble 10 barn i alt.

 Martha Kristine født 16. juni 1909

 Alf Kasper født 28. januar 1912

 Leif født 18. august 1913

 Solveig født 29. mai 1917

 Borghild født 22. august 1918

 Josef født 24. desember 1921

 John Petter født 4. juli 1924

 Bjarne Roald født 17. juni 1925

 Karin Johanne født 13. april 1929

 Marry født 17. juni 1931

 

Fam. Helga og Hermann Martinsen Pinås

Helga som kofirmant

Ungdomstiden ble også lys for barna på Pinås. Helga hadde mange veninner og de ble enige om å starte musikkforening i Holleby. Dora Johannsen Bjørnland (bestevenninne med Helga) var drivkraften for musikkforeningen. Ettervert kom også Hermann Martinsen  også med gitaren.

Helga og Hermann som var søskenbarn synes de fikk lyst til å bli mer kjent med hverandre.og kom til det at de hadde lyst til å stifte hjem sammen.

Holleby Musikkforening 1914

Helga og Hermann

Den 16 oktober 1909 ble det feiret brylupp på Pinås igjen. Nå var det Helga og Hermann som skulle gifte seg i Tune Kirke.Det var et staslig brudepar som kjørte til kirken med hest og vogn.

Hjemme på Pinås forsatte bryluppfesten  med middag, kaffe og underholdning og de avsluttet med et deilig koltbord med varme karbonader.

Det ble skutt mange dynamitt skudd som skikk og bruk var i brylupp den gang.noen som kom for å rope ut brudeparet, hadde paraply over kåpa. En sto litt nærmere dammen oppe på fjellet, da smalt det  pludslig et skudd tett ved trappaog hun ble liggene i dammen med paraplyen oppslått. To vindusruter røk i stykker av  trykket og ble erstattet av papp-plater. Slik ente bryluppsfeiringen  men alt gikk bra til slutt. Morro med salutt da.

Tune Kirke 1909.
Her ble Helga og Hermann gift